Kuchnia w stylu zero waste

Utworzono: piątek, 11 październik 2019

Zalewające naszą planetę śmieci i ograniczone zasoby to palący problem, z którym musimy się zmierzyć, jeśli chcemy przyszłym pokoleniom zapewnić godne miejsce do życia. Spora ilość odpadów powstaje w kuchni. Na spotkaniu Klubu Vegefani rozmawialiśmy o prostych sposobach ograniczania odpadów, używaniu woreczków z firanek zamiast wciąż popularnych toreb foliowych, piciu wody z kranu zamiast butelkowanej czy wybieraniu naczyń biodegradowalnych lub wielorazowych zamiast jednorazowych z plastiku. Poruszyliśmy także kwestię śmieci łatwiejszych i trudniejszych w recyklingu. Zgodnie ustaliliśmy, że plastik jest tym odpadem, którego zdecydowanie należy unikać. Śmieci w kuchni to nie tylko opakowania – to również jedzenie. Z tego powodu dużo miejsca poświęciliśmy idei Respect Food – odpowiedniemu planowaniu posiłków, wykorzystaniu resztek z poprzedniego dnia, a także dzieleniu się żywnością. Tę ostatnią propozycję wcieliliśmy w życie już na spotkaniu – wspólnie zjedliśmy posiłek, który przygotowaliśmy m.in. z natki marchewki oraz sałat firmy Eisberg Polska

Odsłony: 8573

1

 

Aktualnie

Odwiedza nas 32 gości oraz 0 użytkowników.

Popularne artykuły