Klub Vegefani: Sałatki – 11.07.2019

Utworzono: czwartek, 11 lipiec 2019

Wydawałoby się, że o robieniu sałatek nie trzeba dyskutować. Wymieszanie warzyw zazwyczaj nie wydaje się trudne, do tego jakiś sos i gotowe.

Okazuje się jednak, że cała tajemnica sałatek tkwi w łączeniu ze sobą różnych, często kontrastowych smaków i dodaniu do nich dressingów innych niż zwykle. Jak odejść od tradycyjnej śmietany czy jogurtu? Czy porzeczki są dobrą bazą do sosu sałatkowego?

Jakie owoce wchodzą w skład rodziny jagodowych? I czy buraka lepiej upiec, czy ugotować? Odpowiedzi na te wszystkie pytania padły podczas spotkania Klubu Vegefani. Rąk do pracy nie zabrakło, choć było jej dużo: warzywa trzeba było pokroić, sosy zrobić od podstaw, a potem jeszcze umyć naczynia (unikamy plastiku). Wszystko zaś robione było z zapałem i radością. Mamy nadzieję, że wiedza zdobyta na spotkaniu przyniesie wspaniałe efekty w domowych kuchniach klubowiczów. Jeśli zaś ktoś chciałby poczytać poradniki dotyczące warzywnych eksperymentów, zapraszamy do naszej biblioteki, gdzie mamy bogaty zbiór przepisów kulinarnych.

Odsłony: 4245