Polish Belarusian Croatian Czech Danish English Estonian Finnish French German Italian Latvian Norwegian Portuguese Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Ukrainian
Increase Font Size Option 5 Reset Font Size Option 5 Decrease Font Size Option 5

Na ostatnie w 2019 roku spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki wybrałyśmy francuską powieść obyczajową mocno osadzoną w bretońskiej kulturze. „Między Niebem a Lou" autorstwa Lorraine Fouchet to historia rodziny, w której wielu jej członków próbuje odnaleźć siebie, odnowić więzi rodzinne i pokochać się na nowo.

Szczęśliwe życie małżonków na francuskiej wyspie Groix legło w gruzach po śmierci Lou, żony Josepha( Jo), który musi uporać się nie tylko ze stratą, ale również z nową sytuacją. Jego dorosłe dzieci, choć spełnione zawodowo, nie są szczęśliwe. Wcześniej Lou była oparciem dla wszystkich. Joseph odkrywa jednak, że nigdy nie jest za późno na zainteresowanie bliskimi. Nawet nieobecna Lou ma swój udział w ratowaniu rodziny. List napisany przez Lou zawiera wskazówki, które pomogą Jo w odnalezieniu szczęśliwych rozwiązań. Książka swoim klimatem świetnie wpisała się w czas przed świętami, które kojarzą się z bliskością i rodziną.

Więcej…

 

1

Więcej…

 

Plakat

Gdzie rosną topinambury, jak hodować stewię i skąd się wzięło powiedzenie „lepszy rydz, niż nic"? Odpowiedzi na te pytania udzieliła naszym czytelnikom Katarzyna Gubała – autorka książek „Warzywa górą" oraz „Wege w kwadrans". Przy wartkich opowieściach o zdrowej żywności było również kucharzenie, dzięki czemu uczestnicy spotkania mogli skosztować pesto na natki marchewki (tak, tak, to nie pomyłka) oraz czekoladowych trufli. Gdy część warsztatowa dobiegła końca, nadszedł czas na autografy i zdjęcia z bohaterką wieczoru, której uśmiech nie znikał z twarzy.

Więcej…

 

plakat  grudzie 2018-1

Więcej…

 

SpotkanieVF

Klub Vegefani spotkał się po raz kolejny – tym razem po to, żeby porozmawiać o pastach i hummusach. Nie tylko zresztą porozmawiać, bowiem na stole pojawiły się smakołyki do degustacji: pasta z zielonego groszku, „smalec" z fasoli, a także pasta z suszonych pomidorów i wędzonego tofu. Ponownie utwierdziliśmy się w przekonaniu, że wystarczy odrobina kreatywności w kuchni, by przemycić do diety wartościowe produkty, a inspiracje do zmian znaleźliśmy m. in. w książkach Magdaleny Gembackiej, Iwony Zasuwy oraz Marty Dymek. Termin spotkania był wyznaczony tuż po Mikołajkach, więc i nasi klubowicze zostali obdarowani. Dwie osoby wybrane losowo otrzymały prezenty – książkę oraz dynię, a ich radość była dla nas bezcenna.

Więcej…

 
Szukaj

Szukaj_w_katalogu

aleph

ExLibrisPrimoL

Ebooki

IbukLibra

LogoJBC

Legimi